Proizvodi

Svjetski dan multiple skleroze


Svjetski dan multiple skleroze

 

 

Multipla skleroza (MS) je kronična upalna i degenerativna bolest središnjeg živčanog sustava, a oštećenja mogu zahvatiti mozak i kralježničku moždinu. Dolazi do oštećenja mijelinske ovojnice koja prenosi impulse odnosno podražaje između živčanih stanica. Na mjestima oštećenja mijelinske ovojnice nastaju ožiljci koji se nazivaju skleroza, plak ili lezija koji dovode do pojave simptoma bolesti. Početni su simptomi najčešće subjektivne smetnje osjeta, smanjenje oštrine vida, gubljenje snage u jednom ili više ekstremiteta, dvoslike, poremećaji ravnoteže i vrtoglavice, smetnje kontrole mokrenja i stolice. Mogući su i poremećaji koordinacije pokreta, tremor, isprekidan govor, mentalni poremećaji i depresivne tegobe. Simptomi često “dođu i prođu” u nekoliko dana, pa mnogi bolesnici u početku ne traže medicinsku pomoć.

Uzroci multiple skleroze su nepoznati, no smatra se da je to autoimuna bolest kod koje organizam pogreškom proizvodi antitijela koja napadaju mijelinske ovojnice. Također se smatra da nastanak multiple skleroze (MS) mogu potaknuti nasljedna sklonost, stres, nepravilna prehrana i utjecaji okoliša. Bolest je češća u zemljama koje su smještene između 40. i 65. stupnja sjeverne geografske širine, što je vjerojatno povezano s manjim brojem sunčanih dana i manjkom vitamina D, a vrlo je rijetka u tropima i na Dalekom istoku.
Na temelju istraživanja koje je proveo Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji sa Savezom društava multiple skleroze Republike Hrvatske te Klinikom za neurologiju KBC Zagreb, prema preliminarnim podacima od ove bolesti u RH boluje oko 6100 osoba. Početno s 2009. godinom, 30. svibnja obilježava se Svjetski dan multiple skleroze s ciljem podizanja svjesnosti o ovoj, mnogima još uvijek nepoznatoj bolesti koja postaje globalni problem.

Mirna Momčilović, mag.pharm.

Izvori:

http://sdmsh.hr/

https://www.mayoclinic.org

https://www.hzjz.hr