×

Proizvodi

Oprezno, ali bez panike


Ponukani brojnim upitima naših pacijenata, odlučili smo okupiti i podijeliti savjete u vezi prevencije širenja zaraze koronavirusa, ali i sličnih virusa koji uzrokuju respiratorne infekcije.

Simptomi zaraze koronavirusom

Kako navodi ECDC (Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti), prema dosad poznatim činjenicama koronavirus najčešće uzrokuje blage simptome nalik gripi poput:

 • temperature
 • kašlja
 • otežanog disanja
 • bolova u mišićima

Mali broj pacijenata izvijestio je o gastrointestinalnim simptomima.

Teži slučajevi dovest će do razvoja upale pluća, akutne upale dišnih puteva, zatajenja bubrega pa čak i smrti. Osobe s postojećim kroničnim stanjima mogu biti izloženije komplikacijama.

https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)30183-5/fulltext

Period inkubacije

Period inkubacije koronavirusa je period vremena između izlaganja virusu i pojave prvih simptoma te se  procjenjuje na 2-14 dana. Trenutno je poznato da se virus može prenijeti kada zaraženi počnu pokazivati simptome.

Međutim, još uvijek nije sigurno utvrđeno mogu li blagi slučajevi ili oni bez simptoma prenijeti virus.

Suspektni slučajevi-postupak

Kontaktirajte lokalne zdravstvene službe radi savjeta o kliničkim postupcima i potrebi testiranja. Sumnjivim slučajevima s blagim kliničkim simptomima može se savjetovati da se samostalno izoliraju kod kuće ili da ograniče socijalne kontakte tijekom trajanja simptoma.

Potvrđeni slučajevi-postupak

Slijedite preporuke zdravstvene službe koja je postavila dijagnozu i pridržavajte se nacionalnih smjernica za postupanje s potvrđenim slučajevima tijekom faze ublažavanja.

Samoizolacija pojedinaca sa simptomima respiratorne infekcije jedna je od najvažnijih mjera za smanjenje prenošenja bolesti i ograničavanje širenja virusa u zajednici tijekom epidemije

Liječenje oboljelih

Ne postoji posebno liječenje za ovu bolest. Pristup liječenju pacijenata s infekcijama vezanim uz koronaviruse je liječenje kliničkih simptoma (npr. povišene temperature).

Pružanje njege (npr. pomoćna terapija i praćenje – terapija kisikom, infuzija i antivirusni lijekovi) može biti vrlo učinkovito kod zaraženih osoba.

 

Smjernice za smanjenje rizika zaraze

 1. Higijena ruku

Higijena ruku odnosi se na često pranje ruku sapunom ili vodom ili čišćenje ruku alkoholnim otopinama, gelovima ili antiseptičkim rupčićima.

 • Izbjegavajte diranje očiju, usta i nosa neopranim rukama
 • Redovito perite ruke sapunom i vodom 20-40 sekundi.
 • Ako su ruke zaprljane, sapunom i vodom trebale bi se oprati prije korištenja sredstava za dezinfekciju
 • Antiseptici i dezinficijensi daju ograničenu dodatnu korist u odnosu na sapun i vodu, a ako se koriste, trebaju sadržavati 60–85% alkohola ili druge tvari koja ima visok stupanj dezinfekcije i širok antimikrobni spektar, koji uključuje sve viruse, pa i koronavirus

 

 1. Respiratorna higijena

Respiratorna higijena su mjere kojima se sprečava izlaganje drugih osoba izlučevinama iz nosa i usta kod kašljanja i kihanja. Smjernice se odnose na pokrivanje usta i nosa kod kašljanja ili kihanja (npr. pomoću papirnatih rupčića) s ciljem sprječavanja prenošenja virusa ili bakterija s osobe na osobu kapljičnim putem.

Važno je da se korišteni rupčići pravilno uklone u otpad odmah nakon upotrebe, a ruke se operu sapunom i vodom.

 

 1. Uporaba i odlaganje medicinskih maski

Pravilnu uporabu i odlaganje maski i pravilnu higijenu ruku potrebno je osigurati informiranjem korisnika prije korištenja maski. To znači pravilno postavljanje i skidanje maske, čistim rukama, pri tome paziti da prekrije nos i usta te da bude što više uz lice.

Kako ispravno koristiti i ukloniti maske za lice

 • Kada se nosi maska izbjegavajte dodirivanje maske rukama.
 • Svaki puta nakon dodirivanja vanjske strane maske ruke se moraju oprati.
 • Kada maska postane vlažna, nužno ju je promijeniti, jer tako već nakon dvadesetak minuta postane neefikasna
 • Kod skidanja maske treba računati da je vanjska strana maske kontaminirana (zagađena).
 • Nakon skidanja, maska se mora baciti u koš za smeće.
 • Nakon skidanja maske, ruke se moraju oprati sapunom i vodom ili dezinficijensom na bazi alkohola.

 

Ako se koristi maske, poželjne su kao mjera smanjivanja mogućnosti širenja infekcije u sredinama kada ih pojedinci s respiratornim simptomima nose prije nego što potraže medicinski savjet i dok se provode postupci liječenja oboljelih.

 

 1. Mjere čišćenja i dezinfekcije prostora i površina

Mjere čišćenja i dezinfekcije prostora i površina odnose se na:

 • rutinsko čišćenje često korištenih površina, odjeće i predmeta;
 • osiguravanje odgovarajuće ventilacije i prozračivanja prostorija

 

U kućanstvima poželjne su i pojačane higijenske i sanitarne mjere kao što su:

 • redovito čišćenje često korištenih površina i predmeta (kao što su telefoni, kvake na vratima, toaleti i tipkovnice) vodom i deterdžentom te dezinficijensima,
 • pranje rublja prema uputama proizvođača deterdženta na najtoplijoj naznačenoj temperaturi
 • minimalnom dijeljenju predmeta (poput čaša za piće, posuđa za jelo, ručnika i posteljine).

 

Hrvatski zavod za javno zdravstvo na svojim stranicama dnevno objavljuje najnovija saznanja u vezi sa širenjem i prevencijom zaraze koronavirusom https://www.hzjz.hr/priopcenja-mediji/koronavirus-najnoviji-podatci/

 

Potrebno je pridržavati se navedenih smjernica kako bi se smanjila eventualna mogućnost zaraze.

Uz prava svih nas koje imamo kao pacijenti, postoje i dužnosti pacijenata od kojih je jedna od najvažnijih briga o svom zdravlju kako bi se olakšala briga o zdravlju u zajednici. Dakle, bez panike, ali s razumnim oprezom!