×

Proizvodi

25. listopada – Nacionalni dan darivatelja krvi


25. listopada – Nacionalni dan darivatelja krvi

Nacionalni dan darivatelja krvi obilježava se 25. listopada. Na taj je dan 1953. u Željezari Sisak provedena prva akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa utemeljena na osnovnim načelima dobrovoljnog davanja krvi: “Daruj krv dobrovoljno, besplatno, solidarno i anonimno.”

Zalihe krvi su nešto o čemu ne razmišljamo unaprijed, do trenutka kada se mi ili naši najbliži nađu u situaciji da nam je potrebna krv kao lijek. Tada ovisimo o tuđoj humanosti i solidarnosti, ovisni smo samo o dobrovoljnim darivateljima krvi. Budimo i mi dio solidarne Hrvatske.

Darujmo krv!

Krv može darivati svaki čovjek dobrog općeg zdravstvenog stanja:

Dob: od 18 do 65 godina, do 60 godina ako krv daje prvi put, do 70 godina 1-2 godišnje nakon pregleda i odluke liječnika specijalista transfuzijske medicine.
Tjelesna težina: iznad 55 kg, proporcionalna visini.
Tjelesna temperatura: do 37°C.
Krvni tlak: sistolični 100 do 180 mm Hg, dijastolični 60 do 110 mm Hg.
Puls: 50 do 100 otkucaja u minuti.
Hemoglobin: muškarci 135 g/L, žene 125 g/L.


U Hrvatskoj, muškarci, darivatelji pune krvi smiju dati krv do 4 puta godišnje, s razmakom između darivanja od 3 mjeseca. Žene, darivateljice pune krvi, smiju dati krv do 3 puta godišnje, s razmakom između darivanja od 4 mjeseca.

Trenutno stanje zaliha krvi se uvijek može provjeriti na stranicama Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu:

https://hztm.hr/hr/content/22/zalihe-krvi/831/zalihe-krvi

 

Ako ste se odlučili postati darivatelj krvi, evo nekoliko savjeta stručnjaka:

Na dan darivanja krvi budite odmorni i naspavani

Prije samog darivanja krvi svakako nešto lagano pojedite.

Također pijte dosta tekućine (voda, sok, čaj).

Prilikom ispunjavanja upitnika i razgovora sa liječnikom budite iskreni, radi se o vašem zdravlju, ali i o zdravlju osobe koja će primiti vašu krv kao lijek.

Svim dosadašnjim dobrovoljnim darivateljima krvi upućujemo iskrene čestitke povodom Nacionalnog dana darivatelja krvi te im zahvaljujemo na iskazanoj solidarnosti, humanosti i na svakoj darovanoj dozi krvi.