×

Proizvodi

Atopijski dermatitis kod beba i djece


Atopijski dermatitis je kronično upalno ponavljajuće kožno oboljenje kod djece i dojenčadi. Prema nekim istraživanjima javlja se kod 15-20% sve djece. Njegovi uzroci još uvijek nisu u potpunosti objašnjeni, a njegovi najčešći znakovi su ljuštenje kože, crvenilo i mjehurići na koži te svrbež.

Simptomi se obično pojavljuju već u prvim mjesecima života, često već do godine dana, a vrlo rijetko tek nakon puberteta.

Uzroci atopijskog dermatitisa

Atopijski dermatitis (atopijski ekcem, neurodermitis) je bolest za koju još uvijek nisu u potpunosti objašnjeni uzroci nastanka, ali znamo da za njegovu pojavu postoji i genetska predispozicija. Pacijenti s atopijskim dermatitisom često imaju člana obitelji koji boluje od dermatitisa, alergijskog rinitisa ili astme.

U ranoj dobi najčešće se radi o reakciji na neke vrste hrane koju djeca uglavnom “prerastu”, no koža im često ostaje suha i osjetljiva. Često se radi o alergiji na agrume, konzervanse u hrani ili suhomesnatim proizvodima, ponekad na svinjsko meso i prerađevine, čak i piletinu i bjelanjak jajeta. Alergija (neurodermitis) može biti i na neke deterdžente koji se koriste za pranje rublja, a često je reakcija izražena na omekšivače za rublje.

Tijek bolesti i simptomi

Najtipičniji za atopijski dermatitis su kožni osipi (ekcemi) i jaki svrbež te, općenito, vrlo suha koža. Kod djece do druge godine života ekcem se najčešće javlja na obrazima, vlasištu, zglobovima i vanjskom dijelu nogu i ruku. Kod starije djece, uzrasta do 12 godina, ekcem se pojavljuje na pregibima udova, licu i vratu. Kod odraslih osoba se najčešće pojavljuje na zglobovima, pregibima na vratu, na obrazima (također oko oka), a moguće je da se izolirani osipi pojave i samo na rukama.

Kod najmlađih, bolest može biti vrlo teška i izvana se manifestirati intenzivnim crvenilom i vlažnim promjenama na koži. U odrasloj dobi, bolest prelazi u kroničnu upalu kože sa suhim osipom i ljuštenjem.

Problem je s atopijskim dermatitisom što ima “lančani” tijek bolesti. Svrbež, kao glavni simptom atopijskog dermatitisa, izaziva češanje i na taj način širenje osipa i površinskih oštećenja kože. Oštećeno i upaljeno područje kože podložnije je infekciji Staphylococcus aureusom što dodatno otežava liječenje.

Simptomi atopijskog dermatitisa se također pogoršavaju zimi, jer im pogoduje smanjena vlažnost zraka i povećano zagađenje okoliša.

Liječenje atopijskog dermatitisa

Kod liječenja atopijskog dermatitisa najprije je potrebno voditi računa o eliminaciji čimbenika koji mogu potaknuti bolest.

Potrebno je prestati koristiti kozmetičke i druge proizvode koji bi mogli nadražiti kožu, a zamijeniti ih onima koji su namijenjeni osobama s opisanim problemima kože.

Vrlo je važno da pacijent s prilagođenim pripravcima redovito i temeljito provodi higijenu i njegu kože.

Pravilnom njegom suhe kože postiže se puno. Smanjuje se suhoća kože, hrapavost i ljuskanje, ublažava svrbež i osjećaj zatezanja, regenerira zaštitni hidrolipidni sloj i koža postaje otpornija na vanjske alergene i iritanse.

Dnevna njega i higijena kod atopijskog dermatitisa

Kod kupanja i tuširanja voda ne smije biti vruća te prelaziti 32 °C, a trajanje kupanja treba ograničiti na 10-ak minuta. Prilikom pranja treba koristiti preparate koji ne iritiraju, ne upotrebljavati sapune koji obično nadražuju kožu, već pripravke za čišćenje kože bez sapuna koji nježno čiste i nadoknađuju lipide u koži.

Preporučamo korištenje Uriage Xemose kremastog sindeta koji sprječava isušivanje kože zbog negativnog utjecaja klora i tvrde vode te nadoknađuje lipide, a koristi se i za pranje vlasišta. Za tuširanje se može koristiti i Uriage Xemose ulje za tuširanje.

Nakon pranja, kožu treba osušiti tapkanjem, nikako trljanjem.

Nakon pranja svakako, ali i tijekom dana, preporučuje se upotreba emolijentne kreme za ublažavanje simptoma atopijskog dermatitisa. Ove kreme vlaže, smanjuju oštećenja kože, ograničavaju ekceme, obnavljaju i štite kožu i umiruju svrbež.

Naša preporuka je korištenje Uriage Xemose emolijentne kreme ili Uriage Xemose uljnog balzama za lice i tijelo, za jako suha područja Uriage Xemose cerata, a kod intenzivnog svrbeža Uriage Xemose SOS tretmana protiv svrbeža.

Uriage Xemose proizvodi sigurni su i učinkoviti od prvog dana života, ne sadrže sapune, parabene, parfeme te su hipoalergeni.

Prilikom liječenja atopijskog dermatitisa puno možemo učiniti sami. Unatoč činjenici da bolest može biti vrlo uznemirujuća i da utječe ne samo na tijelo već i na psihološko stanje pacijenta, moguće je učiniti mnogo s malo truda, pravilnom njegom i higijenom.