Proizvodi

Upala sinusa


Znate li prepoznati koji su simptomi upale sinusa i je li to akutna ili kronična upala sinusa? Osjećate glavobolju, bol, osjetljivost i oteklina u području oko očiju, obraza, nosa i čela, začepljen nos sa pratećim zeleno – žutim sekretom, osjećaj punoće i pritiska u licu koji se pogoršava kod naginjanja prema naprijed, temperatura, opću slabost i umor, smanjen osjećaj mirisa te bol koja se širi u zube?

Čovjek ima četiri para sinusa koji su povezani s nosnim hodnicima nizom rupa i međuveza. Od svih tajanstvenih dijelova tijela sinusi su među najzagonetnijima. Djeluju kao tvornica sluzi za nos i grlo. Šuplje komore pomažu zagrijavati zrak koji udišemo.

Sinusitis ili upalu sinusa mogu izazvati bakterije i virusi ili nastaje kao posljedica upale gornjih dišnih puteva. Infekcija sinusne šupljine prerasta u nakupljanje tekućine u nazalnom području, bol oko očiju, glavobolju, a ponekad zadah iz usta. Mogući uzrok pogoršanja može biti pretjerano konzumiranje mliječnih i pšeničnih proizvoda, industrijska hrana i nedovoljno provjetren prostor kao i boravak u pretjerano ugrijanom prostorijama. Takve se upale uglavnom teško izliječe jer antibiotik teško dopire do mjesta problema.

Paranazalni sinusi su zrakom ispunjene šupljine u kostima lubanje. Smješteni su u kostima koje okružuju nosnu šupljinu i uključuju:
• frontalne sinuse u kostima iznad obrva,
• maksilarne sinuse u kostima obraza,
• etmoidalne sinuse u kostima iza nosnog grebena i između očiju,
• sfenoidalne sinuse u kostima iza etmoidalnih sinusa u stražnjim regijama nosa.

Sinusi su prekriveni sluznicom koja izlučuje sekret. Zrak ulazi u sinuse kroz male otvore u kostima koji omogućuju komunikaciju s nosnom šupljinom. Ako bilo koji od tih otvora bude blokiran zbog zadebljanja sluznice, zrak ne može ulaziti u sinuse, a istovremeno sekret koji se stvara u sinusima ne može izlaziti van i takvo stanje se naziva upala sinusa.
Sinusitis je upala paranazalnih sinusa čiji uzrok mogu biti bakterije, virusi, gljivice, alergije ili autoimune bolesti. Upala sinusa se mogu podijeliti preme dužini trajanja bolesti na akutne, subakutne i kronične. Najčešće je uzrokovan bakterijama, a najvažnije su Streptococcus pneumoniae i Haemophilius influenzae koje se šire iz nazofarinksa, u pravilu nakon prethodne virusne infekcije gornjeg dijela dišnog sustava. Sinusitis je najčešće blaga, samoizlječiva bolest, ali se rijetko pojavljuju i vrlo ozbiljne komplikacije. Akutna upala sinusa je svaka ona koja traje manje od 4 tjedna, subakutnoj je trajanje 4-12 tjedana, a kronična traje 12 tjedana i više.

Uzročnici

Virusna infekcija gornjeg dijela dišnog sustava najčešće je pokretač razvoja sinusitisa. Pri svakoj virusnoj infekciji dolazi i do zahvaćenosti sinusnih šupljina. Upalni sekret i otok sluznice dovode do začepljenja izvodnih kanala, odnosno ušća sinusa u nazofarinksu. Većinom sinusitis nastaje kao bakterijska komplikacija prethodne virusne infekcije gornjeg dijela dišnog sustava, a češće se javlja uz već postojeći alergijski rinitis, polipe u nosu i sinusima, devijaciju nosne pregrade, strana tijela te uz posljedice ozljeda i kiruških zahvata na sinusima ili u usnoj šupljini.
Sinusitis se češće pojavljuje u odraslih nego u djece. Dijagnoza sinusitisa posebno je otežana u ranoj dječjoj dobi, jer tipični simptomi gotovo nikad nisu nazočni u male djece.

Simptomi

Kod akutnog sinusitisa javljaju se slijedeći simptomi:
• pogoršanje prohodnosti nosa i nemogućnost disanja na nos
• disanje s otvorenim ustima
• gnojan iscjedak iz nosa
• nazalan glas pri govoru
• glavobolja i bolovi u području korjena nosa, jagodica i čela.

Temperatura kod polovice bolesnika nije povišena, a većini bolesnika simptomi nestaju za 2-3 tjedna. Međutim, katkad zaostaju blagi simptomi, kao što su otežana prohodnost nosa, promijenjen govor, neodređeni bolovi ili pritisak u glavi te umor.

Skup ovih simptoma upućuje na subakutni sinusitis, a ukoliko traje dulje od tri mjeseca, dovode do kroničnog sinusitisa.
sinusitis3

Liječenje

Liječenje sinusitisa je simptomatsko i antibiotsko, a katkad i kiruško (kod kroničnog sinusitisa, kad se pojave i komplikacije). Najčešće je dovoljno samo simptomatsko liječenje. Primjenjuju se kapi za nos koje smanjuju otok sluznice nosa, što osigurava bolju drenažu i ventilaciju sinusa.

Kad simptomi ukažu da se radi o gnojnoj upali (gnojni iscjedak iz nosa, povišena temperatura, povećan broj leukocita) te u bolesnika koji ne ozdrave uz primjenu simptomatskih mjera, provodi se liječenje antibioticima. Odgovarajuće liječenje ubrzava ozdravljenje, odnosno skraćuje trajanje bolesti i sprečava nastanak komplikacija. Antibiotici se najčešće primjenjuju peroralno i liječenje traje u pravilu 10 dana, osim azitromicinom 3 dana. Pri liječenju nekih komplikacija akutnog sinusitisa i u liječenju kroničnog sinusitisa katkad je nužan i endoskopski kiruški zahvat.

Kako si pomoći?

Smatra se kako se pri akutnim respiratornim infekcijama primjenom dekongestiva u obliku kapi za nos ili raspršivača, u većini slučajeva može prevenirati nastanak sinusitisa.

Ukoliko ste skloni pojavi upale nosa i sinusa, nekoliko mjera može pomoći u smanjenju rizika za pojavu bolesti:
• smanjite mogućnost dobivanja respiratornih infekcija – izbjegavajte dugotrajni boravak u prostorima sa velikim brojem ljudi, perite često ruke
• izbjegavajte zadimljene prostore i zagađeni zrak – duhanski dim iritira sluznicu gornjih dišnih putova
• ovlaživači zraka mogu donijeti olakšanje, posebno ako je sobni zrak u vašemu domu ugrijan centralnim grijanjem
• izbjegavajte učestalo konzumiranje alkoholnih pića – u većim količinama alkohol može uzrokovati oticanje sluznice nosa i sinusa, te tako pogodovati nastanku upale

Ako dobijete upalu sinusa, nekoliko mjera može vam pomoći u olakšavanju tegoba:

  • higijena nosa treba biti svakodnevna rutina kod osoba koje imaju problema s upalom sinusa. Ispiranje nosa fiziološkom otopinom je vrlo korisno jer vlaži nosnu sluznicu i pomaže pri otvaranju nosnih otvora. Preporučamo Aqua Maris proizvode za čišćenje i njegu nosne šupljine.
  • inhalacija pomoću inhalatora – inhaliranje parama kamilice ili kupanje u vrućoj vodi i udisanje vrućeg, vlažnog zraka
  •  primjena toplih obloga – vlažan, topao ručnik preko nosa,obraza i očiju
  •  obilno uzimanje tekućine (čaj ili voda) koja pomaže pri razrjeđivanju gustog sekreta

Utjecaj prehrane i dodataka prehrani

Prehrana također može utjecati na zdravlje naših sinusa. Konzumiranje 6-8 čaša vode dnevno će podržati prirodnu sposobnost ispiranja sinusa. Kavu i alkohol trebalo bi izbjegavati, jer djeluju diuretički, isušuju sluznicu nosa i na taj način dovode do pritiska i nakupljanja sluzi u nosnoj šupljini.

Preporučeni dodaci prehrani: