Proizvodi

Opasnosti sunca i sunčanja


Snažno sunce i povećane dnevne temperature primoravaju nas na upotrebu adekvatne zaštite za kožu, oči i ostale dijelove tijela izložene zračenju sunčevih zraka. Pocrvenjeti se može i daleko od plaže i mora. Koži je potrebna kvalitetna zaštita cijelo vrijeme kako bi se održala njena elastičnost i hidriratacija. Dugo i neoprezno izlaganje suncu može biti vrlo opasno i može dovesti do značajnih promjena na koži, od crvenila i opeklina pa sve do nastanka tumora.

Usprkos tome veliki broj ljudi još uvijek ne pridaje dovoljno pažnje zaštiti svoga tijela od štetnog zračenja. Osim što je opasno, sunce podiže raspoloženje, budi pozitivne osjećaje i ima utjecaj na tjelesne funkcije. Sunce potiče proizvodnju vitamina D, blagotvorno djeluje na upalna zbivanja na koži poput ljuskanja kože kod seboreje i psorijaze i ubrzava metabolizam, što u kombinaciji s pojačanim znojenjem dovodi do mršavljenja.

Priprema kože prije odlaska na more

Prije odlaska na godišnji odmor kožu je potrebno dobro pripremiti. Mnogi pod pripremom kože podrazumijevaju odlazak u solarij da bi dobili “podlogu” kako ne bi pocrvenili no utjecaj solarija nije tako blagotvoran i neškodljiv jer se takvim sunčanjem direktno izlažete snažnom UV zračenju. Solarij je posebno štetan za osobe svijetle puti koje i inače slabo tamne, osobe s pjegicama i osobe koje imaju puno madeža.

Kožu je potrebno nahraniti preparatima koji sadrže kombinaciju vitamina A, C i E, te koenzima Q. Oni će koži vratiti normalnu hidriranost, spriječiti djelovanje slobodnih radikala i povećati elastičnost krvnih žila. Preporuča se i konzumacija žutog i narančastog voća i povrća, jer ono sadrži beta-karoten koji poboljšava regeneraciju epitela kože i potiče proizvodnju melanina što ubrzava tamnjenje. Maslinovo ulje i suho voće poput badema, lješnjaka i oraha obiluju vitaminom E koji štiti stanice od djelovanja slobodnih radikala i održava elastičnost kože.

Kancerogeno djelovanje UVA- i UVB-zraka

Sunčevo zračenje uključuje vidljivo svjetlo i nevidljivo ultraljubičasto zračenje.

Postoje tri tipa UV-zračenja – UVA, UVB i UVC. UVA- i UVB-zračenje izazivaju promjene na koži, dok se najopasnije, UVC-zrake, zadržavaju u gornjim slojevima atmosfere.

UVA-zračenje je jednako bez obzira na doba dana ili godišnje doba i koža mu je uvijek jednako izložena, a prolazi kroz staklo i vodu. Njegovo štetno djelovanje do izražaja dolazi tek nakon nekoliko godina ili kasnije jer prodire u duboke slojeve kože i ne izaziva brzi odgovor organizma. Iako se posljedice ne vide odmah potrebno je koristiti zaštitne kreme koje blokiraju i UVA-, kao i UVB-, zrake. UVA-zrake su glavni razlog nastanka alergija na sunce, jer blokiraju imunološki odgovor organizma, potiču proizvodnju slobodnih radikala i usporavaju regeneraciju i vlaženje kože. Tako dovode i do slabljenja tonusa kože i nastanka bora.

Za razliku od njega jačina UVB-zračenja jako ovisi o dobu dana i godišnjem dobu te je najjače u ljetnim mjesecima i sredinom dana, od 10 do 16 sati.

Kako uživati na suncu, a ne ugroziti zdravlje?

plaža2Štetni učinci sunca vidljivi brzo u vidu crvenila i opeklina. Ultraljubičaste zrake oštećuju DNA i s godinama se vrijeme provedeno na suncu zbraja, a do izražaja dolazi kancerogeno djelovanje ultraljubičastog zračenja.

Najdrastičnija posljedica izazvana pretjeranim i neopreznim izlaganjem je nastanak tumora kože. Zato je vrlo važno u prvim susretima sa suncem potrebno koristiti veće zaštitne faktore i ne izlagati se pretjerano suncu.

Sunce svakako treba izbjegavati u periodu od 10 do 16 sati kada je zračenje najintenzivnije.

Zaštitne kreme trebaju se nanijeti 30 minuta prije izlaska na sunce, jer će samo na taj način doći do izražaja njen potpuni učinak te je ponovo nanijeti nakon plivanja. Vodootporne kreme  se neće zadržati na koži, ako u vodi boravite duže od 30-tak minuta. Za dobru zaštitu potrebno je nanositi proizvod sa faktorom svaka dva sata, jer se aktivni sastojci kreme počinju raspadati s vremenom.

Ne zaboravite namazati uši, nos, prsa, usne i ramena. Šansa da i tada pocrvenite je čak 50%.

Svakako sa sobom ponesite kvalitetne sunčane naočale koje štite od UV-zračenja i šešir sa širim obodom. Bebama i maloj djeci obucite tanke pamučne majice i ne zaboravite šeširić što širega oboda. Poželjno je piti puno tekućine, najbolje vode ili prirodnih sokova i jesti hranu s puno voća i povrća.

Držite djecu u hladu. Prirodni hlad je najbolji, ali ako ga nema, ni suncobrani nisu loši. Međutim, ne dajte se zavarati, jer sunčeve zrake prolaze i odbijaju se i kroz krošnje drveća, a i kroz čvrstu tkaninu suncobrana. Nakon sunčanja potrebno je kožu namazati hidratantnom kremom kako bi se koži vratila vlažnost i elastičnost.

Vrlo je važno da osobe sa svjetlijom puti, koje imaju puno pjegica i madeža što manje budu izložene suncu. Potrebno je redovito kontrolirati svoju kožu. Pratite vidljive promjene veličine, boje i oblika madeža, a preporuča se i pregled kod dermatologa barem jednom svakih par godina. Posebnu pažnju obratite na madeže na leđima koje ne gledate tako često, a koji su na moru su najviše izloženi zračenju sunca.

Odaberite odgovarajuću zaštitnu kremu za vas i vaše dijete

Izaberite losion, mlijeko ili gel sa zaštitnim faktorom (SPF) između 30 i 50. Izbjegavajte proizvode koji u sebi sadrže previše alkohola, budući da alkohol može oštetiti vašu ali i nježnu dječju kožu.

Prije nanošenja zaštitne kreme i izlaganja suncu napravite probu, kako biste saznali odgovara li koži vama ili vašeg djeteta baš ta krema. Učinite to na malom dijelu kože i barem 24 sata, (čak i 48), prije nanošenja kreme na površinu cijeloga tijela. Ukoliko koža ne reagira loše, nanesite kremu pazeći da pokrijete svaki dio tijela, a pogotovo one njegove najosjetljivije dijelove. Ne štedite na kremama, jer je u ovom slučaju više i bolje.

Tanka dječja koža upija zaštitne kreme, pa ih kod beba mlađih od 6 mjeseci nije preporučljivo previše koristiti. Iako ne postoje istraživanja sa dokazanom štetnosti za tako malu djecu, ipak ne postoje niti ona koja jamče stopostotnu sigurnost. Bez obzira na to, ovako male bebe niti ne treba previše izlagati suncu pa je preporučljivo je da uvijek budu u hladu.

Ne budite štedljivi prilikom nanošenja krema za sunčanje na dječju kožu. Sprejevi su posebno učinkoviti za djecu. Oni se mogu primijeniti brzo i jednostavno, a zaštita od sunca trebala bi štititi i od UV-A i UV-B zraka. Ne zaboravite nanijeti proizvod sa zaštitnim faktorom na djetetove uši, ruke, stopala, lice i vrat. Ta su područja posebno ranjiva. Vodootporni proizvodi štite mališane čak i kod kupanja, ali kasnije treba obnoviti zaštitu.

Dječje kreme za sunčanje imaju posebno visok faktor zaštite od sunca, obično su bogatije masnoćama i otpornije na vodu – često bez boja ili mirisa. Pri kupnji pripazite da je proizvod dermatološki ispitan. U suradnji sa sunčevom svjetlošću, određeni sastojci poput konzervansa ili mirisa mogu izazvati netoleranciju i reakcije.

Također valja imati na umu da sunčeve zrake ne padaju samo na vodenu površinu, već se od nje odbijaju. Zbog toga posebnu pažnju obratite na vašu i kožu vašeg djeteta u vodi ili u čamcu.