Proizvodi

Međunarodni dan narcisa


Dan narcisa je humanitarna akcija u kojoj se toga dana prodaju poklonjeni narcisi, a prikupljena sredstva namijenjena su prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke. Ova manifestacija održava se pod zajedničkim sloganom u svim gradovima Hrvatske koji imaju klubove žena liječenih i operiranih na dojci.

Tog se dana prodaju narcise, a prikupljena sredstva namijenjena su prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke. Tako će se i ove, 27. godine obilježavanja, akcija održati u subotu 25. ožujka 2023.

Rak dojke je najčešći oblik zloćudne bolesti kod žena u Hrvatskoj, kao i u većini zemalja u svijetu. Prema posljednjim objavljenim podacima u Hrvatskoj u 2019. zabilježeno je 2999 slučajeva raka dojke (stopa 143,2/100.000), a u 2020. umrle su 722 žene (stopa 34,7/100.000). U svijetu, prema podacima studije Globalnog opterećenja bolešću iz 2019., zabilježeno je više od 2 milijuna novih slučajeva raka dojke te više od 700.000 smrti od istog.

Iako možemo očekivati sve veći broj slučajeva raka dojke uslijed starenja stanovništva, smrtnost od istoga u Hrvatskoj je u padu petu godinu zaredom (Slika 2.). Rak dojke više nije najčešći zloćudni uzrok smrti kod žena u Hrvatskoj, već se nalazi na trećem mjestu, nakon raka pluća na prvom te kolorektalnog raka na drugom mjestu. To je dijelom rezultat provođenja Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke, ali i sve bolje dijagnostike i liječenja raka dojke.

Slika 2. Trendovi incidencije i mortaliteta od raka dojke u Hrvatskoj, 2001.-2020.

 

Prepoznavši  veličinu ovog problema, Vlada Republike Hrvatske je na sjednici 29. lipnja 2006. godine donijela Zaključak o Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka dojke. Cilj programa je otkrivanje raka dojke u početnom stadiju, dugoročno smanjenje mortaliteta od raka dojke i stvaranje navike i potrebe kod žena da provode preventivne preglede.  U ovaj preventivni program uključene su žene u dobi između 50 i 69 godina. One na kućnu adresu prime poziv na besplatan mamografski pregled sa uputom gdje i kada se trebaju javiti. Mamografijom se bilježe promjene na dojci oko dvije godine ranije od pojave prvih simptoma ili opipljive kvržice.

 

Smjernice (preporuke) za mamografiju
  • BAZIČNA MAMOGRAFIJA između 38. i 40. godine
  • iznad 50. godine života svakih 1-2 godine
  • iznad 69. godine jednom godišnje
  • od 70. godine u razdoblju 1-2 godine

Kod žena mlađih od 40 godina, mamografija se izvodi prema potrebi i uz prethodnu konzultaciju liječnika specijalista za bolesti dojke.

 

Smjernice (preporuke) za ultrazvučni pregled
  • do 40. godine života jednom godišnje
  • iznad 69. godine jednom godišnje uz mamografiju
  • od 70. godine prema potrebi

Ultrazvuk, kao dijagnostička metoda u ranom otkrivanju raka dojke i općenito za prikaz dojki, je metoda izbora za žene mlađe dobi (do 40. godine). Primjenjen uz mamografiju značajno podiže točnost dijagnostike zloćudnih i dobroćudnih bolesti dojke (dobivaju se pouzdaniji rezultati).
Preporuke za praćenje žena s povećanim rizikom za obolijevanje od raka dojke uključuju raniji početak dijagnostičkih pretraga s bazičnom mamografijom u 35. godini.

Samopregled dojki

Zbog prevencije, ženama svih dobi preporuča se mjesečni samopregled dojki, koji svakako nije zamjena za redovite liječničke preglede. Najbolje vrijeme za izvođenje samopregleda je tjedan dana nakon završetka menstrualnog ciklusa te je bitno procjeniti kada su se dojke opustile kako bi samopregled bi najučinkovitiji. Bitno je samopregled izvoditi svaki mjesec u isto vrijeme, kako bi upoznali i zapamtili strukturu dojke kakva je upravo u tom trenutku u mjesecu. Pravilno upoznavanje strukture i dijelova dojke opipom bitno je kako bi mogli detektirati svaku potencijalnu promjenu. Svaka anomalija ne mora nužno značiti karcinom, moguće je stvaranje cista ili drugih oblika mastopatije, no bitno je za svaku promjenu obavijestiti liječnika.

Za rano otkrivanje bitno je obratiti pozornost na:

  • Kvržice i zadebljanja u dojci ili nabranost kože
  • Iscjedak iz bradavice
  • Promjene oblika i veličine dojke

Obilježavanje Dana narcisa podsjetnik je za provođenje redovitih samopregleda, ultrazvučnih pregleda dojki i mamografija, podizanje svijesti populacije o raku dojke te spriječavanje razvoja bolesti i unaprijeđenje zdravlja pojedinca i društva. Podsjetnik da žene ovu bolest ne smiju shvaćati olako .

Ne postoji način da ovu bolest spriječimo ali cilj nam je da bude otkrivena u početnoj fazi. Rano otkrivanje spašava život!

A zašto su baš narcise simbol? Narcise simboliziraju nadu, buđenje i novi život!

https://www.hzjz.hr/

http://www.plivazdravlje.hr/

http://www.onkologija.hr/

http://www.stampar.hr/