×

Proizvodi

Svjetski dan borbe protiv raka


Svjetski dan borbe protiv raka obilježava se svakog 4. veljače sa ciljem podizanja svijesti o malignim bolestima, prevenciji, ranom dijagnosticiranju i liječenju.

Rak je izraz za veliku skupinu bolesti koje mogu zahvatiti praktički svaki dio tijela. Nastaje iz jedne stanice nizom transformacija i prelazaka iz predmalignih promjena do malignih tumora. Metastaziranje, ubrzano stvaranje abnormalnih stanica koje se mogu proširiti na susjedne dijelove tijela i u druge organe, glavni je uzrok smrti zbog maligne bolesti.

Broj osoba oboljelih od zloćudnih bolesti u stalnom je porastu, što je u najvećoj mjeri posljedica povećanog očekivanog trajanja života i većeg broja osoba starije dobi u kojoj se rak češće pojavljuje. Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da će se broj oboljelih u svijetu povećati sa 14 milijuna u 2012. godini na 24 milijuna 2035. godine, dok će broj umrlih porasti s 8,2 milijuna na 13 milijuna godišnje.

U svijetu se svake godine 4. veljače obilježava Svjetski dan borbe protiv raka kao jedinstvena inicijativa za borbu protiv ove globalne epidemije. Tim se obilježavanjem nastoji podići svjesnost i znanje o raku i tražiti od vlada i pojedinaca u cijelom svijetu da poduzmu što učinkovitije mjere u borbi protiv raka. Od 2019. do 2021. godine Svjetski se dan borbe protiv raka obilježava krilaticom „Jesam i hoću”, uz poruku da svatko osobno može učiniti mnogo kako bismo smanjili breme malignih bolesti u društvu.

Pet najčešćih malignih bolesti u svijetu su: 1. pluća, 2. dojka, 3. debelo crijevo, 4. prostata i 5. želudac.

Pet najčešćih sijela raka u muškaraca u Hrvatskoj čine ukupno 57% novih slučajeva: 1. pluća 18 %, 2. prostata 15 %, 3. debelo crijevo 10 %, 4. mokraćni mjehur 7% i 5. rektum 7%.

Pet najčešćih sijela raka u žena u Hrvatskoj čine ukupno 52% novo oboljelih od malignih bolesti: 1. dojka 26 %, 2. debelo crijevo 8%, 3. pluća 7%, 4. maternica 6% i 5. rektum 5%.

Jedna trećina malignih oboljenja mogla bi se prevenirati ukoliko bi se prepoznali i uklonili najčešći faktori obolijevanja: pušenje, alkohol, zagađenje, nezdrava prehrana, izostanak tjelesne aktivnosti i infekcije koje izazivaju rak.

Što možemo učiniti kao društvo?
  • Izgraditi zdrave škole, radna mjesta i gradove.
  • Koristiti politiku kao sredstvo koje potiče zdrav stil života (povećati poreze na duhan, npr.).
  • Educirati zdravstvene djelatnike da prepoznaju rane znakove i simptome oboljenja.
  • Povećati dostupnost rane dijagnostike i ranog otkrivanja bolesti, sukladno tome i liječenje na vrijeme.
  • Provoditi Nacionalni program cijepljenja.
Što mogu napraviti kao pojedinac?
  • Prestati pušiti, smanjiti konzumaciju alkohola, uvesti zdravu prehranu i tjelovježbu.
  • Pametno se sunčati, izbjegavati najjače sunce i koristiti zaštitne faktore.
  • Educirati se o ranim simptomima i znakovima oboljenja, te se cijepiti.
  • Odazvati se na nacionalne preventivne programe i sačuvati svoje zdravlje!

 

www.worldcancerday.org
www.hzjz.hr