×

Proizvodi

Svjetski dan borbe protiv raka


Svake godine od raka umre 10 milijuna ljudi. To je više od HIV/AIDS-a, malarije i tuberkuloze zajedno. Do 2030. stručnjaci predviđaju da će godišnji broj umrlih od raka porasti na 13 milijuna.

Ako ne djelujemo.

Što se događa kada djelujemo?

Više od jedne trećine slučajeva raka može se spriječiti. Druga trećina se može izliječiti ako se rano otkrije i pravilno liječi.

Primjenom strategija prevencije, ranog otkrivanja i liječenja primjerenih resursima, možemo spasiti milijune života svake godine.

Danas znamo više o raku nego ikad prije. Kroz ulaganje u istraživanje i inovacije svjedočili smo iznimnim pomacima u medicini, dijagnostici i znanstvenim spoznajama. Što više znamo, to više možemo napredovati u smanjenju čimbenika rizika, povećanju prevencije i poboljšanju dijagnoze raka, prevencije, liječenja i skrbi.

Posljednjih su godina Ujedinjeni narodi, Svjetska zdravstvena organizacija i druge agencije UN-a prepoznale hitnu potrebu za globalnom obvezom. Kada vođe progovore i poduzmu nešto, dajemo si priliku da ispišemo povijest i krenemo prema svijetu bez raka.

Danas se više od polovice (65%) smrti od raka događa u najnerazvijenijim dijelovima svijeta. Čak i ako osoba živi u zemlji s višim dohotkom, i dalje postoje nejednakosti među zajednicama s nižim dohotkom, domorodačkim, imigrantskim, izbjegličkim i ruralnim zajednicama. Ravnopravan pristup prevenciji raka, dijagnozi, liječenju i skrbi može spasiti živote.

Podizanjem javne i političke pismenosti i razumijevanja oko raka, smanjujemo strah, povećavamo razumijevanje, razbijamo mitove i zablude te mijenjamo ponašanja i stavove.

Svjetski dan borbe protiv raka obilježava se svakog 4. veljače sa ciljem podizanja svijesti o malignim bolestima, prevenciji, ranom dijagnosticiranju i liječenju.

Pet najčešćih malignih bolesti u svijetu su: 1. pluća, 2. dojka, 3. debelo crijevo, 4. prostata i 5. želudac.

Pet najčešćih sijela raka u muškaraca u Hrvatskoj čine ukupno 57% novih slučajeva: 1. pluća 18 %, 2. prostata 15 %, 3. debelo crijevo 10 %, 4. mokraćni mjehur 7% i 5. rektum 7%.

Pet najčešćih sijela raka u žena u Hrvatskoj čine ukupno 52% novo oboljelih od malignih bolesti: 1. dojka 26 %, 2. debelo crijevo 8%, 3. pluća 7%, 4. maternica 6% i 5. rektum 5%.

Čak jedna trećina malignih oboljenja mogla bi se prevenirati ukoliko bi se prepoznali i uklonili najčešći faktori obolijevanja: pušenje, alkohol, zagađenje, nezdrava prehrana, izostanak tjelesne aktivnosti i infekcije koje izazivaju rak.

Što možemo učiniti kao društvo?
  • Izgraditi zdrave škole, radna mjesta i gradove.
  • Koristiti politiku kao sredstvo koje potiče zdrav stil života (povećati poreze na duhan, npr.).
  • Educirati zdravstvene djelatnike da prepoznaju rane znakove i simptome oboljenja.
  • Povećati dostupnost rane dijagnostike i ranog otkrivanja bolesti, sukladno tome i liječenje na vrijeme.
  • Provoditi Nacionalni program cijepljenja.
Što mogu napraviti kao pojedinac?
  • Prestati pušiti, smanjiti konzumaciju alkohola, uvesti zdravu prehranu i tjelovježbu.
  • Pametno se sunčati, izbjegavati najjače sunce i koristiti zaštitne faktore.
  • Educirati se o ranim simptomima i znakovima oboljenja, te se cijepiti.
  • Odazvati se na nacionalne preventivne programe i sačuvati svoje zdravlje!

 

www.worldcancerday.org
www.hzjz.hr