Svjetski dan oralnog zdravljaSvjetski dan oralnog zdravlja utemeljen je 2007. godine i originalno je obilježavan 12. rujna na rođendan utemeljitelja Svjetske dentalne organizacije. Kampanja nije u potpunosti aktivirana sve do 2013. godine kada se i mijenja datum obilježavanja na 20. ožujka.

 

Zašto se Svjetski dan oralnog zdravlja održava 20.ožujka?

Iz nekoliko simboličnih razloga. Naime, djeca imaju 20 mliječnih zubi. Čovjek, na kraju svog života, treba imati 20 zubi da bi se smatrao zdravim. Odrasla osoba bi trebala imati 32 zuba i 0 karijesa. Igrom riječi, odnosno brojeva, donijeta je odluka o ovome, novome datumu obilježavanja.

Svjetski dan oralnog zdravlja posvećen je svjetskim, regionalnim i nacionalnim manifestacijama usmjerenim na razvijanje svijesti o važnosti oralnog zdravlja i promicanju njegovog poboljšanja. Također, cilj obilježavanja je i ohrabrivanje obitelji i zajednice kako bi se poduzele mjere za smanjenje štetnih posljedica koje uzrokuju oralne bolesti. Primjerice, oralne bolesti mogu biti povezane s dijabetesom, komplikacijama u trudnoći i respiratornim komplikacijama. Oralne bolesti i različite kronične bolesti – karcinomi, respiratorne i kardiovaskularne bolesti dijele rizične čimbenike kao što su pušenje, alkoholizam, loša ishrana itd. Stomatolozi su u jedinstvenoj ulozi u kojoj mogu dijagnosticirati široku patologiju u svojih pacijenata te uočiti raznovrsne čimbenike rizika. Brojne opće bolesti imaju svoje prve simptome u usnoj šupljini čak mjesecima prije nego li ih pacijent samostalno primijeti. Stoga, moramo imati na umu kako je oralno zdravlje sastavni dio općeg zdravlja i kvalitete života svakog pojedinca.

Važno je napomenuti kako se oralne bolesti lako preveniraju i time ukazati na važnost pravilne oralne higijene.

 

Što uključuje pravilna oralna higijena?

1) Pranje zubi dva puta dnevno. Na ovaj način uklanja se plak sa površine zuba na ispravan način prikazan na slici. U ovom koraku važan je odabir zubne paste i četkice za zube. Birajte četkicu sa što većim brojem vlakana (primjerice, linija Curaprox na svojim četkicama nosi brojčane oznake za vlakna; max. 5460).

2) Čišćenje međuzubne površine jednom dnevno. Za ovaj korak koristite zubni konac ili interdentalne četkice da biste uklonili plak koji se nalazi između dva zuba i koji zubna četkica ne može doseći. Navedeni postupak ključan je korak u spriječavanju bolesti desni.

3) Ispiranje usne šupljine. Na ovaj način možete pridonijeti učinku pranja zuba i čišćenja međuzubne površine. Antimikrobne tekućine za ispiranje usne šupljine reduciraju broj bakterija i aktivnosti zubnog plaka. Upotreba nije preporučena kod djece mlađe od 6 godina da ne bi došlo do gutanja tekućine.

Važno je napomenuti i kako provođenje oralne higijene isključivo četkicom za zube nije dovoljno za sprječavanje nastanka plaka. Stoga, educirajte sebe i svoje bližnje o pravilnom načinu provođenja oralne higijene i time smanjite učestalost nastanka karijesa, posjeta zubaru i razvoja dodatnih komplikacija kojima bolest zuba može biti okidač.

 

Mirna Momčilović, mag.pharm.

 

Jerolimov V. Svjetski dan oralnog zdravlja. Acta Med Croatica, 2012.

https://www.hzjz.hr

www.hkdm.hr

http://www.worldoralhealthday.org/about