×

Proizvodi

Vitamin C i zdravlje kože


Vitamin C jedan je od najtradicionalnijih sastojaka u proizvodima za njegu kože. U ovom članku opisat ćemo najvažnije učinke i primjene vitamina C.

Što je vitamin C?

Vitamin C, poznat i kao L-askorbinska kiselina, topiv je u vodi, visoko je nestabilan vitamin koji je prirodno prisutan u nekim namirnicama, poput paprike, naranče, špinata, peršina i kivija. Ovaj vitamin je neophodan za normalan rast i razvoj. U prirodi se vitamin C nalazi u jednakim dijelovima kao L-askorbinska kiselina i D-askorbinska kiselina. To su u osnovi izomeri (molekule istog atomskog sastava, ali različitog rasporeda atoma). Međutim, samo je L-askorbinska kiselina biološki aktivna i stoga korisna u medicinskoj praksi.

Dok velika većina životinja može sintetizirati vitamin C, ljudski organizam ga ne može sam stvarati zbog nedostatka enzima, pa je bitan unos svakodnevnom prehranom . Preporučena dnevna količina vitamina C utvrđena je na 75 mg za odraslu osobu. Kako su određene „rizične osobe“ više izložene štetnim učincima oksidansa poput slobodnih radikala, njihova je potreba za vitaminom C veća.

Potrošnja i bioraspoloživost vitamina C

Vitamin C može se uzimati oralno, na primjer konzumiranjem voća i povrća, no postoji i niz dodataka prehrani koji sadrže vitamin C. Vitamin C se apsorbira kroz crijeva, a zatim ulazi u krvotok. Preko prokrvljenog dermisa vitamin C može ući u kožu.

Glavni nedostatak vitamina C je ograničena izloženost u epidermi. Epiderma je gornji sloj kože koji ne sadrži krvne žile, zbog čega vitamin C u krvotoku vrlo teško dolazi do nje. Difuzija do epiderme je ograničena tako da vanjski sloj kože jedva prima bilo kakve hranjive tvari. Rješenje ovog problema je lokalna primjena vitamina C, pomoću sredstava za njegu kože.

Učinci vitamina C na vašu kožu

Manjak vitamina C u ljudskom tijelu može rezultirati značajnim poremećajima kao što su skorbut, oslabljeno zarastanje rana, krvarenje desni. Visoka koncentracija vitamina C u koži ukazuje na to da ona ima i niz važnih bioloških funkcija relevantnih za zdravlje kože. Vitamin C u koži je potreban za:

  • Tvorba kolagena

Vitamin C ima dvije funkcije u stvaranju kolagena, s jedne strane djeluje kao ko-faktor za prolin i lizin hidroksilazu koji stabiliziraju tercijarnu strukturu molekule kolagena. S druge strane, potiče ekspresiju gena za kolagen. Kolagen je odgovoran za čvrstinu i elastičnost kože, pa osigurava da koža ostane mlada, čvrsta i podatna.

  • Vitamin C kao antioksidans

Antioksidanti se mogu podijeliti u dvije skupine: enzimski antioksidanti i neenzimski antioksidanti. Ljudsko tijelo samo stvara enzimske antioksidante, dok se neenzimski antioksidanti mogu naći u nekim namirnicama. Vitamin C je primjer neenzimskog antioksidansa. Lokalna primjena vitamina C pomaže da zaštitite vašu kožu od štetnih čimbenika koji uzrokuju oslobađanje štetnih slobodnih radikala. Slobodni radikali dovode do preuranjenih znakova starenja, ali vitamin C ih neutralizira i pomaže zaštititi vašu kožu od takvih oštećenja, održavajući vaš ten zdravim i vitalnim. Naravno, topikalni vitamin C ne bi se trebao smatrati alternativom nošenju kreme za sunčanje, ali u kombinaciji s kremom za sunčanje vitamin C djeluje kao „pojačivač“ zaštite od sunca!

Vitamin C u njezi kože

Ovaj snažni vitamin neprestano se uspinje ljestvicama ljepote trendova i stiče popularnost u njezi kože, ali zašto? Dokazano je da je vitamin C vrlo koristan kao sastojak u proizvodima za njegu kože. Njegovi važni učinci su protiv starenja, depigmentacija, smirivanje, antioksidans i pojačanje kreme za sunčanje.

 

Postoje različite vrste vitamina C: čisti i esterificirani derivati. Svi imaju antioksidacijske sposobnosti i pomažu protiv starenja kože, ali postoje velike razlike u stabilnosti, propusnosti i učinkovitosti. Nestabilnost i mala sposobnost prodora vitamina C čine ga vrlo teškom molekulom za formuliranje. Zbog toga se mogu koristiti različite formulacije i podvrste vitamina C za poboljšanje stabilnosti i prodora.

 

Eucerin koristi 10%-tnu čistu i svježe aktiviranu L-askorbinsku kiselinu u Eucerin Hyaluron-Filler Vitamin C boosteru. Formula je dodatno obogaćena nisko molekularnom hijaluronskom kiselinom koja učinkovito hidrira i popunjava bore, licochalconom A (antioksidansom koji djeluje zajedno s vitaminom C te zajedno neutraliziraju slobodne radikale uzrokovane visoko energetski vidljivim svjetlošću HEVIS).

Pogodan je za sve tipove kože i svaku dob te klinički i dermatološki dokazano jača i zaglađuje kožu istovremeno ispunjavajući bore. Koža izgleda svježije i sjajnije u samo sedam dana.

 

Izvori:

Pubmed.gov

Nomige.com

Eucerin.hr