×

Proizvodi

SVJETSKI DAN BUBREGA


SVJETSKI DAN BUBREGA

Svakog drugog četvrtka u ožujku, diljem svijeta, već 12 godina obilježava se Svjetski dan bubrega. Ovime se želi podići svijest o životno važnoj ulozi bubrega i osvijestiti kako je kronična bolest bubrega česta i štetna, ali i da se može spriječiti i liječiti.

Kronična bubrežna bolest (KBB) pogađa 10% odraslog stanovništva diljem svijeta, a prema predviđanjima porasti će na 17% u slijedećem desetljeću, te je prepoznata kao svjetski javnozdravstveni problem.

Tema Svjetskog dana bubrega 2017.godine je “Bolesti bubrega i pretilost”. Pretilost se definira kao nenormalno ili prekomjerno nakupljanje masnog tkiva koje može štetiti zdravlju. U 2014. u svijetu je više od 600 milijuna odraslih pretilo.

Pretilost je snažan čimbenik rizika za razvoj bolesti bubrega. Ona povećava rizik za razvoj dijabetesa i hipertenzije, a to ima izravan utjecaj na razvoj KBB i krajnji stadij bubrežne bolesti. U osoba oboljelih od pretilosti, bubrezi moraju više raditi, filtrirati više krvi nego što je normalno (hiperfiltracija) kako bi se zadovoljili metabolički zahtjevi zbog povećane tjelesne težine. Porast funkcije može oštetiti bubrege i povećati rizik od razvoja KBB dugoročno.

Dobra vijest je da se pretilost, kao i KBB, u velikoj mjeri može spriječiti. Edukacija i svijest o opasnosti od pretilosti, sa jedne strane, i zdrav način života, uključujući pravilnu prehranu i tjelovježbu, sa druge, može dramatično pomoći u sprečavanju pretilosti i bolesti bubrega.

Ove godine Svjetski dan bubrega promiče edukaciju o štetnim posljedicama pretilosti i njene povezanost i s bolestima bubrega, i zagovara zdrav način života. U tom su kontekstu, dr Csaba Kovesdy, Dr. Susan Furth i dr Carmine Zoccali napisali članak “Pretilost i bolesti bubrega:

skrivene posljedice epidemije”. Ovaj rad daje izvrstan sažetak i

opravdanje za Svjetski dan bubrega 2017.

Odnos između bolesti bubrega i pretilosti

Bolest bubrega ima veću vjerojatnost da se razvije kod pretilih ljudi, uključujući one sa dijabetesom i hipertenzijom. Do 2025., pretilost će biti prisutna u 18% muške populacije i više od 21% ženske populacije u svijetu, a izrazita pretilost kod 6% svih muškaraca i 9% svih žena diljem svijeta. U nekim zemljama, pretilost je već prisutna u više od jedne trećine odrasle populacije i
značajno doprinosi ukupnom slabom zdravlju i visokim godišnjim troškovima zdravstva.

U općoj populaciji, pretilost povećava rizik od smrti i doprinosi mnogim drugim bolestima kao što su bolesti srca, dijabetes, hipertenzija, visoki kolesterol, opstruktivna apneja za vrijeme spavanja, masna jetra, bolesti žučne kesice, osteoartritis, razne vrste raka, duševnih poremećaja i lošoj kvaliteti života.

Sve veći broj dokaza ukazuje na to da je pretilost također snažan faktor rizika za razvoj kroničnih bolesti bubrega (KBB). Ljudi koji su pretili imaju 2 do 7 puta više šanse za razvoj KBB u odnosu na one normalne težine.

Pretilost može dovesti do KBB neizravno, pogoršanjem dijabetesa tipa 2, hipertenzije i srčanih bolesti, a i izravnim oštećenjem bubrega zbog povećanja opterećenja bubrega i drugih mehanizama.

Smanjenjem pretilosti može se potpuno uklonit i ili usporiti progresija KBB. Akutna ozljeda bubrega je ozbiljno stanje koje se razvija naglo, često traje kratko vrijeme i može u potpunosti nestati nakon što je temeljni uzrok uklonjen, ali također može ostaviti dugoročne posljedice kroz cijeli život. Akutna ozljeda bubrega se češće javlja kod pretilih osoba.

 

 

Maja Gavran

 

http://www.svjetskidanbubrega.org/

http://www.worldkidneyday
.org/