×

Proizvodi

Svjetski dan hipertenzije


 

 

Svjetska liga za hipertenziju je pokretač obilježavanja Svjetskog dana hipertenzije još od 2005. godine. Otada se 17. svibnja diljem svijeta redovito podiže svjesnost opće populacije o potrebi kontrole krvnog tlaka.

Slapovi Niagare će 16. svibnja u kasnim večernjim satima biti osvijetljeni crvenom i plavom bojom!!

Znate li zašto?

Povodom obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana hipertenzije Svjetska liga za hipertenziju (WHL) u suradnji sa Međunarodnim društvom za hipertenziju (ISH) organizirala je osvjetljavanje slapova Niagare crvenom i plavom bojom, čime žele skrenuti pozornost na veliki broj osoba koje imaju povišeni i visoki krvni tlak, kao i na važnost prevencije.

Što je hipertenzija?

Hipertenzija je zdravstveni poremećaj karakteriziran visokim krvnim tlakom, tj. kada je sistolički krvni tlak (“gornja” brojka – tlak koji se stvara prilikom otkucaja srca) trajno viši od 140 ili dijastolički krvni tlak (“donja” brojka – tlak u krvnim žilama kad se srce odmara) trajno preko 90.

Hipertenzija je vodeći čimbenik rizika za smrtnost i onesposobljenost u svijetu. Prema procjenama 18% svih smrti na svjetskoj razini se pripisuje hipertenziji (oko 9,4 milijuna ljudi).  Četiri od deset odraslih osoba u svijetu starijih od 25 godina ima povišeni krvni tlak.

Nažalost, gotovo 50% osoba s hipertenzijom ne zna da ima povišen krvni tlak, a polovica onih koji znaju za svoj povišeni tlak ne poduzimaju ništa, odnosno niti uzimaju lijekove, niti mijenjaju štetne životne navike. To znači da 75% populacije s povišenim krvnim tlakom na razini svijeta ima veliki rizik za razvoj bolesti srca, moždani udar, bolesti bubrega i iznenadnu srčanu smrt.

U Hrvatskoj je svega 58,6 % stanovnika svjesno svoje arterijske hipertenzije, od njih se liječi 48,4 %, a samo 14,8 % njih ima kontrolirani tlak.

Jedan od razloga tako lošoj kontroli hipertenzije je što ljudi nisu svjesni da imaju povišeni tlak. Naime, mjerenje tlaka je osnova kako u postavljanju dijagnoze tako i u praćenju učinka terapije. Stoga je i tema ovogodišnjeg Svjetskog dana hipertenzije „Saznajte koliki je Vaš krvni tlak“. Danas je vrlo jednostavno mjeriti krvni tlak, bilo kod liječnika ili uređajima za kućno mjerenje tlaka, međutim treba podići razinu svijesti opće populacije o važnosti mjerenja i kontrole krvnog tlaka.

Preporuke stručnjaka

Preporuka je Svjetske lige za hipertenziju da svatko provjeri svoj krvni tlak barem jednom godišnje, a osobe koje boluju od hipertenzije prema preporuci liječnika.
Vrijednosti krvnog tlaka treba snižavati ispod 140/90 mmHg.
U Hrvatskoj je svega 58,6 % stanovnika svjesno svoje arterijske hipertenzije, od njih se liječi 48,4 %, a samo 14,8 % njih ima kontrolirani tlak.
Stoga je važno jačanje svijesti stanovništva o problemu i posljedicama povišenog krvnog tlaka, mogućnostima prevencije, kontrole i liječenja.

Bitno je naglasiti da se na rizike za razvoj visokog krvnog tlaka može utjecati promjenom štetnih životnih navika:

  • smanjenjem unosa soli,
  • uravnoteženom  pravilnom prehranom,
  • prestankom pušenja,
  • izbjegavanjem prekomjernog pijenja alkohola,
  • redovitom tjelesnom aktivnosti
  • održavanjem normalne tjelesne težine.

Procjenjuje se da je nepravilna prehrana odgovorna za oko 50% hipertenzija, tjelesna neaktivnost za oko 20% i pretilost za oko 30% svih hipertenzija.