×

Proizvodi

Proljetna alergija


Sezonske alergije su alergijske reakcije na tvari-okidače koji su obično karakteristični za određeni dio godine, kao što je proljeće ili jesen. Ove vrste alergija odnose se na alergije na polen drveća, korova i trava. Simptomi su kihanje, curenje nosa, nosna kongestija i svrbež nosa. Ljudi imaju različite simptome, a kod nekih će samo jedan simptom prevladavati. Ponekad je teško reći razliku između sezonskih alergija i prehlade te je tada samo alergolog u mogućnosti reći razliku.

spring-leaf22

Razlikujemo proljetnu, ljetnu i jesensku alergiju koje su uzrokovane različitim vrstama peluda.

1. Proljetna peludna alergija traje od veljače do travnja kada drveće cvijeta. Pelud breze, oraha, hrasta, brijesta i javora se smatraju osnovnim izazivačima alergije na pelud.
2. Ljetna peludna alergija traje od svibnja do srpnja te je ovo doba kada raste trava i doba žetve. U ovom periodu značajna je pelud raži.
3. Jesenska peludna alergija traje od kolovoza do listopada. Izazivači alergije u jesen su i pelud trave kao što je kopriva, platana, divlji pelin i ambrozija.

Pelud je sitno praškasto zrnce koje se prenosi vjetrom ili insektima i služe za unakrsno oprašivanje drugih biljaka iste vrste. Kada je pelud pisutna u zraku, može sletjeti u oči, nos, pluća i kožu te tako uzrokovati alergijsku reakciju. Pelud koja se širi vjetrom obično je glavni uzrok sezonske alergije. Pelud može putovati na dugim relacijama i razine peluda u zraku mogu varirati iz dana u dan.

Alergijski simptomi imaju tendenciju biti pojačani za vrijeme vjetrovitih dana kada vjetar  nosi pelud zrakom. Tokom kišnih dana, s druge strane, dolazi do pada broja peludnih zrnaca u zraku, jer kiša ispire alergene. Razina peludi može biti vrlo različita i u različitim dijelovima grada, različitim područjima ili regijama. Razina peludi najviša je od ranog jutra do sredine dana.

Proljeće je najčešće vrijeme godine kada se počinju osijećati simptomi alergije. Kako je vrijeme sve toplije i biljke počinju cvjetati, drveća i trave oslobađaju pelud u zrak što naposlijetku izazva alergijske simptome kod onih sa sklonostima sezonskim alergijama.

Proljetna peludna alergija

Proljetna alergija na pelud obično je rezultat peluda drveća, koja se može trajati od siječnja do travnja, ovisno o klimi i mjestu. Drveća, za koja se zna da izazivaju alergije, su hrast, maslina, breza, jasen, topola, platane, javor, čempres i orah.

dandilion1

Koji su simptomi proljetnih alergija?

Simptomi proljetnih alergija uključuju:

● curenje iz nosa
●  suzenje očiju
●  kihanje
●  kašalj
● svrbež očiju i nosa
●  tamne krugove ispod očiju

Kako se dijagnosticira proljetna alergija?

Ako nikada niste imali službenu dijagnozu proljetne alergije ali primijetite da vaše oči i nos svrbe i cure tijekom proljetnih mjeseci, posjetite svog liječnika. Vaš liječnik može vas uputiti na alergološko testiranje kože ili krvi čime se može odrediti imate li sezonsku alergiju i na koje ste vrste peludi alergični. Kožni test uključuje ubrizgavanje malenog razrijeđenog uzorka alergen pod kožu u ruci ili na leđima.

Kako se boriti protiv proljetne alergije?

Alergija se treba liječiti.
Najprije je potrebno ustanoviti na što je osoba alergična. Svakako treba pokušati izbjeći alergene i koristiti propisanu terapiju od strane liječnika.

Gotovo je nemoguće u potpunosti izbjeći proljetnu alergiju ako živite u području gdje rastu biljke. No, evo nekoliko savjeta:

 • Pokušajte ostati u kući kad je koncentracija peludi u zraku vrlo visoka.
 • Držite vrata i prozora zatvorena kada je to moguće i držite unutarnji zrak čist.
 • Održavajte police, ventilatore i druga mjesta gdje sepelud može nakupiti čistima.
 • Pripazite rano ujutro kada je koncentracija peludi u zraku najviša.
 • Držite zatvorene prozore vašeg automobila kada putujete.
 • Za vjetrovitih dana pelud može biti prisutna u većim količinama pa se preporuča ostati kod kuće.
 • Izbjegavajte košenje trave i svježe pokošene trave.
 • Sušite posteljinu i odjeću u kući. Pelud se može nakupljati u rublju ako visi vani za vrijeme sušenja.
 • Usisavajte dva puta tjedno i držite površine čistima.

Postoje i prirodna sredstva koja mogu pomoći.

Preporuka je uzimati kalcij, vitamin C, cink.

 • Kalcij regulira propusnost krvnih žila te tako ublažava alergijsku reakciju. Treba izabrati pripravak koji uz kalcij sadrži i D vitamin, koji služi boljoj iskoristivosti kalcija u organizmu.
 • Vitamin C snižava razinu histamina tako da je koristan u ublažavanju alergijske reakcije.
 • Cink jača imunološki sustav i pomaže da ne dođe do alergijske reakcije.